Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milan Kundera – přehlídka mých oblíbených autorů II.

K tomuto pojednání se hotovím už pěkně dlouho – už jsem mnohokrát nabrala dech a po chvilce to zbaběle vzdala.  Cítím potřebu věnovat každému mému milému spisovateli pár osobních řádků.  Jako je po dobrém obědě zvykem spravit společnost u stolu o tom, jak nám chutnalo, co obzvlášť lahodilo našim chuťovým pohárkům, čím nás mistr kuchař překvapil.

   Ten, o kterém chci dnes psát, je mistrem lidského vědomí -  zvláštního ostrova samoty uvnitř každého z nás. Ostrova, který nelze opustit a zároveň je pro nás tím nejsvobodnějším místem na světě, kam žádné oko nedohlédne, z něhož k cizímu uchu nic nedolehne a Milan Kundera toto výsostné území zná opravdu z gruntu!  Je mimořádně vnímavý a citlivý k lidské duši a navíc celý život zasvětil umění – literatuře, hudbě, obrazům a pečlivě sleduje, jak ostatní umělci uchopili toto vědomí vlastního já ve svých dílech. Proto si myslím, že mu spíše přináleží titul filozof. 

   Jeho filozofické úvahy jsou pokaždé velmi aktuální a troufám si říct, že autor v mnohých z nich předběhl dobu, dobře si vědom toho jak alarmujících témat se dotýká.  Vždyť každý člověk je vystaven masivní manipulaci prostřednictvím médií, které se nám na každém kroku snaží vnutit jakousi normu dnešního života. Každý se alespoň na chvíli musel ptát, kam vede tento přemedializovaný, globalizující se svět, ve kterém je člověku ve jménu bezpečnosti stále ukrajováno z jeho soukromí a svobody. Každý se také jistě setkal s neviditelnými kleštěmi společenských předsudků a tlaků, které daleko častěji než aby v duchu prověřeného dobra pomáhaly, tak člověka drtí v jeho individualitě a rozletu.

   Kundera navíc všechny tyto své brilantní úvahy a postřehy předkládá na paletách rozehraných příběhů svých literárních postav, které jsou přímo před našimi zraky stvořeny jen tak, bavícím se autorem, z obláčků pocitů a gest. I přesto, že jsou vymyšlené, jsou tak neskutečně živé a pravdivé, až se čtenář občas lekne, občas nazlobí, že to autor píše přece o něm samotném!  O jeho nejniternějších pocitech a pohnutkách, které by nikdy nevyslovil nahlas  - o tom výsostném ostrově vlastního já.  

   Kundera se ve svých románech nevyhýbá území erotiky, která představuje v jeho dílech důležitého hybatele, který spouští většinu dějů -  ostatně přesně jako v životě. Nezdráhá se nám však předkládat obrazy téměř na hranici únosnosti – opět jaksi až tam, kde správně tuší území chtěného, vzrušujícího a přitom pro čtenáře nevyslovitelného tabu. Jakoby zkouší, co všechno je umění románu na tomto poli schopno ještě unést, baví tím sám sebe a zároveň osvobozuje čtenáře z mantinelů předsudků.

   Mistrná kombinace přesně formulovaných filozofických úvah (Co je v životě těžší? Jeho lehkost nebo tíže?), pravdivé, v životě skvěle odpozorované psychiky, kterou vdechl svým postavám, eroticky vzrušujícím scénám, nebo ději na pomezí snu a reality, která jeho postavy zvláštně dokresluje o svět jejich nevědomí, tvoří z jeho románů pokaždé nezapomenutelný zážitek. Můžeme tak několikrát číst jednu knihu a přitom v ní stále objevovat nové roviny a myšlenky.

   Osobně na mě nejvíce zapůsobila jeho Nesmrtelnost.  Občas se přistihnu, že se mi z tohoto románu vybaví některá myšlenka, obraz nebo maličkost a to jsem jej četla před několika lety!  Takovou moc podle mého mají jen opravdu mimořádná díla!

   Velmi mě potěšilo, že město Brno před nedávnem vzdalo hold svému rodákovi udělením čestného občanství. Přeji mu ze srdce pevné zdraví a radost ze života! Myslím si, že je důležité, aby věděl, že zde, ve své první vlasti, má mnoho věrných obdivovatelů! Čtenářů, kteří si hluboce váží jeho díla a přes senzacechtivé štvavé kampaně proti spisovateli v nedávné době, si udržují zdravý úsudek, jsou pyšní na to, že tento výjimečný duchovní velikán pochází právě z jejich vlasti a upřímně mu přejí a fandí v jeho volbě žít si život po svém, bez asistence kamer a novinářů.       

   Na závěr si dovolím malé zasnění.  Až za čas bude potřeba v Brně nahradit na některé z kostelních věží zvon, přimlouvám se za to, aby ten nově odlitý nesl jméno Milana Kundery.  Aby se každý den nad městem, kde se narodil, nad krajinou jeho srdci milou, nesl o polednách do dáli zvučný hlas – jako sémantický duch jeho myšlenek, jako apel na všechny, kdo jej uslyší, aby neztráceli sami sebe, nedali sebou manipulovat, šli si v životě svou vlastní cestou a byli šťastní.                 

Autor: Katka Marcikova | středa 17.2.2010 14:08 | karma článku: 8,53 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Katka Marcikova

Čarovná noc v Orientu

„Cairo ... byla tropická noc, palmy šuměly, moře zpívalo svou ukolébávající píseň, cikády toužily po svém bledém milenci Měsíci, noc voněla skořicí a kávou..."

18.8.2022 v 8:12 | Karma: 16,76 | Přečteno: 279x | Diskuse| Poezie a próza

Katka Marcikova

Záhada zmizelého zeleného ručníku na černohorské riviéře – letní povídka

Povídka o zmizelé plážové osušce, která naší rodině zmizela a opět byla nalezena během prázdnin v Černé Hoře, jak se to celé přihodilo a také o synovi, který mě prosil, aby v povídce nevystupoval a přitom o něm všichni dobře víme.

6.8.2015 v 23:36 | Karma: 8,38 | Přečteno: 366x | Diskuse| Letní povídka

Katka Marcikova

Potřebujeme rychlobruslařskou halu? Ano!!! - II. část

Bohužel dukátový systém mi neumožňuje reagovat na podnětné komentáče mého článku - proto tak činím toufo formou.

5.3.2010 v 11:49 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Katka Marcikova

Potřebujeme rychlobruslařskou halu? Ano!!!

Potřebujeme rychlobruslařskou halu a k ní ještě dalších deset tisíc plácků pro děti!

4.3.2010 v 23:25 | Karma: 16,45 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní

Katka Marcikova

Safari Praha

Několikrát jsem projížděla Vídní. Elegantní záležitost! Hlavní tahy jsou svedené do podzemí. Člověk pohodlně sviští několikaproudými dálnicemi a pouze tam někde nad sebou tuší se vypínat to slavné evropské velkoměsto. Paráda! Jen musí dávat pozor, aby se hnal po tom správném „áčku“ (dálnice jsou značeny písmenem A a číslem).

26.2.2010 v 23:06 | Karma: 10,06 | Přečteno: 969x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1419x
tolik dojmů pocitů a emocí ... všechno se to ve mě někde ukládá 

Seznam rubrik

Oblíbené články