Čarovná noc v Orientu

„Cairo … byla tropická noc, palmy šuměly, moře zpívalo svou ukolébávající píseň, cikády toužily po svém bledém milenci Měsíci, noc voněla skořicí a kávou..."

 

"... a nad tím vším vznášel se tichý nápěv muselínovy písně ze vzdáleného minaretu … hmm hmm“  opájel svůdný elegán Oldřich Nový Adinu Mandlovou svým hebkým prvorepublikovým hlasem.  Přenádherná Adina nonšalantně pokuřovala dlouhou štíhlou cigaretu a něžně jihla až omámeně zapomněla kouřit úplně a její uhrančivý zrak zvolna padl někam do dálky … do velké veliké dálky … až do čarovného Orientu…

Je kouzelná noc, sedím na terase resortu Marsa Alam dívám se do té tmavé převalující se masy potemnělého moře pode mnou, hvězdy na nebi jsou v mlžném oparu, jsou nezřetelné a velmi, velmi vzdálené a noc skutečně voní SKOŘICÍ a KÁVOU! Vnímám tu vůni už druhu noc a nedokáži se jí nabažit, v duchu nepřestávám vzdávat hold tomu, koho toto přirovnání vyslovil jako první. Protože je tak přesné! Nikdy bych nevymyslela lepší příměr. Můj nos nasaje z toho hutného vlhkého vzduchu tu více kávy a za chvilku zase více skořice…

Pode mnou šumí příboj tajemného Rudého moře, dívám se na tu obrovskou tmavou pohyblivou plochu a přemýšlím, jak asi přenocují všechny ty krásné barevné rybky, mezi kterými přes den plaveme, co dělají ve tmě, kdy i ony nic nevidí? Jestli se nechávají volně unášet vodou, nebo si před setměním najdou nějakou bezpečnou skulinku ve skalním útesu a tam se na noc schovají? Jestlipak taky usnou a zdají se jim sny?  Jestli ano, představuju si, že určitě jsou to prapodivné sny o lidských končetinách a tvářích v hrůzostrašných šnorchlovacích maskách, které ve dne potkávají a neumí si ve svých malých rybích hlavách vysvětlit co to je.  Ve spánku si tříbí své dojmy z celého dne, znovu se jim v hlavách přehrávají všechna ta zvláštní setkání a občas nevědomky ve spánku polekaně trhnou svým rybím tělem.        

Doléhá ke mně reprodukovaná hudba z animačního vystoupení pro znuzené hosty resortu.  Není příliš hlasitá, k uším neproudí jednotlivá slova, pouze chvílemi jde rozpoznat známá melodie … uvědomím si v té tmě, jak příjemná známka lidské přítomnosti to zde, v té pustině, je. Přede mnou se převalují nekonečné tmavé vody moře a za mými zády, za branou hotelové zahrady se rozprostírá nekonečná nehostinná vyprahlá poušť, zbrázděná pustými smutnými horami bez jediného stromu, poušť, které konec nebyl vidět ani z letadla.  Představuju si, že před dobou nepříliš vzdálenou, kdy tady ještě hotel nestál, se poušť přímo dotýkala moře, nebyl zde pečlivě zavlažovaný a udržovaný zelený trávník, žádný luxusní komfort prázdninového letoviska. Jeden nelidský živel se přímo dotýkal druhého. Místo pro člověka naprosto nehostinné a pusté. Žár pouště by ho sežehnul a vody nekonečného moře utopily.  

Přemýšlím, jak moc jiná je to země od všech, které jsem dosud v životě navštívila a poznala. Díky té nekonečné poušti, kterou v té noční tmě pouze cítím rozprostírat se všude za námi, která nás beznadějně obkličuje, mi připadá jako bychom se ocitnuli ne pouze na jiném kontinentu, ale téměř na jiné pusté planetě. A jako by ten nemilosrdný písek nebyl jenom pouhý kamenný prach, ale jakýsi těžký magický plášť, žárlivě skrývající doby dávno minulé, úplně jiné světy, jiné životy, myšlenky, naděje a sny. Jako by ta děsivá nekončící poušť byla jakýmsi neživým pojítkem – podivuhodnou cestou v čase – jako by čarovně propojovala čas nepředstavitelně vzdálený s časem naším. 

Těžký hutný vzduch voní SKOŘICÍ a KÁVOU, hudba dohrála, země se pootočila. Šplouchání moře se mísí s šuměním listů blízkých palem, pode mnou pod tajuplnou neklidnou tmavou hladinou spí miliony krásných barevných ryb a každé z nich, i té nejmenší, se zdá nádherný sen. Za mnou v černé bezbřehé poušti jsou pod dunami písku ukryté sny, přání a touhy lidí, kteří zde odžili své životy v jiném nepředstavitelném světě a posílají nám své vzkazy v podobě obrazů a výjevů, které tu zanechali,  jako by nám naléhavě chtěli o sobě něco vyprávět, vztahují k nám své ruce a prosí o rozhřešení, o vzkříšení, o zázrak…

Sedím na terase resortu Marsa Alam, fascinovaně se dívám do tmavého šumějícího moře pode mnou… všichni už spí, vnímám tuto magickou zemi všemi svými smysly, vdechuji SKOŘICI a KÁVU…  ale jako bych tu nebyla sama … s překvapením zjišťuji, že o kovové zábradlí naší terasy se opírá uhlazený elegán v obleku a také tiše pozoruje to černé vzdouvající se moře, po chvíli se však otáčí přímo ke mně:

„Ne, nemohu mlčet, musím Vás přesvědčit, že tato chvíle je zázračná, že ji musíme uchopit a vzbouřit se proti všednímu životu, takovou chvíli nemáme právo nechat minout bez povšimnutí …  neříkejte nic, zavřete oči ………“

 

Autor: Katka Marcikova | čtvrtek 18.8.2022 8:12 | karma článku: 16,76 | přečteno: 279x
  • Další články autora

Katka Marcikova

Záhada zmizelého zeleného ručníku na černohorské riviéře – letní povídka

Povídka o zmizelé plážové osušce, která naší rodině zmizela a opět byla nalezena během prázdnin v Černé Hoře, jak se to celé přihodilo a také o synovi, který mě prosil, aby v povídce nevystupoval a přitom o něm všichni dobře víme.

6.8.2015 v 23:36 | Karma: 8,38 | Přečteno: 366x | Diskuse| Letní povídka

Katka Marcikova

Potřebujeme rychlobruslařskou halu? Ano!!! - II. část

Bohužel dukátový systém mi neumožňuje reagovat na podnětné komentáče mého článku - proto tak činím toufo formou.

5.3.2010 v 11:49 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Katka Marcikova

Potřebujeme rychlobruslařskou halu? Ano!!!

Potřebujeme rychlobruslařskou halu a k ní ještě dalších deset tisíc plácků pro děti!

4.3.2010 v 23:25 | Karma: 16,45 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní

Katka Marcikova

Safari Praha

Několikrát jsem projížděla Vídní. Elegantní záležitost! Hlavní tahy jsou svedené do podzemí. Člověk pohodlně sviští několikaproudými dálnicemi a pouze tam někde nad sebou tuší se vypínat to slavné evropské velkoměsto. Paráda! Jen musí dávat pozor, aby se hnal po tom správném „áčku“ (dálnice jsou značeny písmenem A a číslem).

26.2.2010 v 23:06 | Karma: 10,06 | Přečteno: 969x | Diskuse| Ostatní

Katka Marcikova

Milan Kundera – přehlídka mých oblíbených autorů II.

K tomuto pojednání se hotovím už pěkně dlouho – už jsem mnohokrát nabrala dech a po chvilce to zbaběle vzdala. Cítím potřebu věnovat každému mému milému spisovateli pár osobních řádků. Jako je po dobrém obědě zvykem spravit společnost u stolu o tom, jak nám chutnalo, co obzvlášť lahodilo našim chuťovým pohárkům, čím nás mistr kuchař překvapil.

17.2.2010 v 14:08 | Karma: 8,53 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1419x
tolik dojmů pocitů a emocí ... všechno se to ve mě někde ukládá 

Seznam rubrik

Oblíbené články